Grovbrød

Bakelykke.no

Hjemmebakst

Grovbrød

 

Oppskrift

  • 1,1 kg Sammalt hvete fin
  • 200 gr sammalt hvete grov
  • 200 gr sammalt rug fin
  • 200 gr hvete helkorn
  • 6 dl hvetekli
  • 3 dl havrekli
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 2 ts salt
  • 75 gr gjær
  • 2 raspede gulrøtter
  • 1,8 l vann
  • Evt. kan vann deles 50/50 med sur melk

 

Fremgangsmåte:

  1. Bland det tørre i en stor bakebolle
  2. Tilsett gulrøtter som er raspet og gjerne tørket litt før det has i melblandingen
  3. Løs opp gjæren i væsken som er ca. 37 grader (benyttes tørrgjær; blandes pulveret godt sammen med melblandingen og væskeblandingen varmes til ca. 40 grader).
  4. Deigen må arbeides og eltes veldig godt; i kjøkkenmaskin ca. 5-10 minutter på halv fart eller ca. 10-15 minutter for hånd. Deigen skal være litt klissete.
  5. Sett deigen til forheving på et lunt sted i ca. 1 time.
  6. Etter en time slås deigen ned og etterheves i ca 30 minutter.
  7. Slå deigen ned og fordèl deigen i 3 godt smurte former.
  8. Glatt toppen av deigen og evt. dryss på med havregryn, solsikkekjerner e.l.
  9. Sett brødene i forvarmet oven (brødene skal ikke etterheves i formene)

  1. Ta ut brødene og la de hvile i formene i 5 minutter før du tar de ut

 

Tips:

 

 

Temperatur: 200-225˚c

Steketid: 1 time

(nederst i ovnen)

Antall: 3 brødformer 1,5 l

Tidsbruk: 2 timer og 30 minutter

 

Consectetuer, variusi ipsum nullam repellendus