Oppskrift:
450 gram siktet speltmel
1,5 dl melk
1,5 dl vann
0,5 pk gjær
50 gram smør
2 ts salt
1 ss sukker
Fremgangsmåte:
Bland speltmelet, sukker, salt og gjær.
Varm opp melken og legg i smøret og hell i iskaldt vann. Da er temperaturen passe til å blande med melet.
Hell væsken og det tørre i kjekkenmaskinen og elt sammen i ca 5 minutter. Ha i litt ekstra mel eller vann hvis deigen blir litt for klissete eller for tørr. Speltmel tåler ikke så mye elting, så 5 minutter er nok.
Trykk ned deigen i bakebollen og la heve i ca 45 minutter under plast.
Etter heving deles deigen i 9 like deler og trilles runde. Legg rundstykkene på et brett med bakepapir og la etterheve i ca 45 minutter.
Etter heving pensles rundstykkene med egg. Klipp deretter toppen med en skarp saks. Pynt med hvalmuefrø eller speltmel og sett midt i forvarmet ovn.
Serveres lune
Temperatur: 200˚c
Steketid: 10-12 minutter (eller til de er gylne)
Tidsbruk: 90 minutter