Speltbrød
Oppskrift:
450 g sammalt speltmel
150 g siktet speltmel
1 ts salt
50 g havregryn
30 g solsikkekjerner
20 g gresskarkjerner
25 g linfrø
1/3 gjær/pose tørrgjær
5 dl vann (1-2 dl kan erstattes med surmelk)
2 ss rapsolje
Fremgangsmåte:
Ha havregryn, solsikkekjerner, gresskarkjerner og linfrø i en bolle sammen med gjæren. Varm vannet til 37 grader og rør inn. La blandingen svelle i 5 minutter.
Ha speltmel, gjær og salt i bollen sammen med resten. Ha deretter i oljen.
Elt deigen i 5 minutter - til en litt klissete deig. La deigen heve i en time på et lunt sted.
Kle en stor brødform med bakepapir og hell deigen oppi brødformen. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la digen heve i 30 minutter til. Skulle deigen heve veldig kan du stikke en gaffel ned i deigen, slik at den siger litt sammen.
Stek brødet på nederste rille på 210 i ca 45 minutter. Brødet er ferdig når det er gyldent og gir en hul lyd når du banker på brødet. Ta det nystekte brødet og legg på en rist under et kjøkkenhåndkle til det er avkjølt
Temperatur: 210˚c
Brødformt med bakepapir
Steketid: ca. 45 minutter