Oppskrift:
1 l hvetemel
1 dl sukker
1 ts kardemomme
50 g gjær (fersk eller tørr)
3,5 dl melk
100(-150) g smør(margarin)
Fyll:
Smør
Sukker
Kanel
Evt. rosiner
Fremgangsmåte:
Smelt smør i en kjele
Tilsettes 3,5 dl melk
Smør- og melkeblandingen tilsettes det tørre når blandingen er blitt lunken
Heves i ca ½ time (hevingen blir best når deigbollen settes i lukket plastpose i lunkent vann)
Kjevle ut deigen som en stor firkantet pizza
Smør på romtemperert smør (ikke margarin) og dryss på sukker og kanel over hele deigen.Fordel evt. også rosiner spredt utover
Rull deigen sammen som en rullekake, og fest sammen i endende slik at det blir en ring
Legg kringlen over på bakepapir
Etterhev ca.1/2 time (gjerne i varmluftsovn på lav temp)
Klipp dype ”hakk” i kringlen og brett bitene ut til annenhver side
Pensle med sammenpisket egg og dryss over mye perlesukker og hakkede mandler
Temperatur: 200˚-225˚c
(noe lavere i varmluftsovn)
Steketid: 15-20 minutter
Antall: 18
Tidsbruk: 120 minutter
Pynt:
Perlesukker
Evt. hakkede mandler