Oppskrift
1kg hvetemel
5 dl melk
25 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
150 g smør i terninger
Smørkrem:
100 g smør
10 g kanel
80 g sukker
20 g melis
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene, bortsett fra smør i en bakebolle. Forvarm melken til litt under kroppstemperatur (evt. sammen med gjæren) og elte alt i 5 minutter på middels hastighet.
Tilsett romtemperert smør delt i terninger og elte videre i 5-10 minutter
Kle bollen med plast og la den heve i en time eller til dobbel størrelse (deigen skal ikke være klissete)
Strø litt mel på bakebenken og hell deigen ut av bakebollen. Del deigen i to like store deler.
Kjevle ut hver del til rektangler som er ca. 30x60 cm.
Bland smør, kanel, sukker og melis og smør utover den kjevlede deigen. Rull deigen til ei pølse og del/skjær opp i ca 3 cm store boller og sett på stekbrett med bakepapir.
Etterhev i en time under et håndkle. Når de har hevet til dobbel størrelse pensles de og settes i forvarmet ovn
Stekes til de er gyldenbrune, tas ut av ovnen og serveres
Temperatur: 200˚c
Steketid: 10 minutter
Antall: 24
Tidsbruk: 180 minutter
Tips
Kan pyntes med melisglasur