Grovbrød

Grovbrød


Oppskrift

1,1 kg Sammalt hvete fin

200 gr sammalt hvete grov

200 gr sammalt rug fin

200 gr hvete helkorn

6 dl hvetekli

3 dl havrekli

1 dl linfrø

1 dl solsikkekjerner

2 ts salt

75 gr gjær

2 raspede gulrøtter

1,8 l vann

Evt. kan vann deles 50/50 med sur melk

 


Fremgangsmåte:

Bland det tørre i en stor bakebolle

Tilsett gulrøtter som er raspet og gjerne tørket litt før det has i melblandingen

Løs opp gjæren i væsken som er ca. 37 grader (benyttes tørrgjær; blandes pulveret godt sammen med melblandingen og væskeblandingen varmes til ca. 40 grader).

Deigen må arbeides og eltes veldig godt; i kjøkkenmaskin ca. 5-10 minutter på halv fart eller ca. 10-15 minutter for hånd. Deigen skal være litt klissete.

Sett deigen til forheving på et lunt sted i ca. 1 time.

Etter en time slås deigen ned og etterheves i ca 30 minutter.

Slå deigen ned og fordèl deigen i 3 godt smurte former.

Glatt toppen av deigen og evt. dryss på med havregryn, solsikkekjerner e.l.

Sett brødene i forvarmet oven (brødene skal ikke etterheves i formene)

 

Ta ut brødene og la de hvile i formene i 5 minutter før du tar de ut


Tips:



Temperatur: 200-225˚c

Steketid: 1 time

(nederst i ovnen)

Antall: 3 brødformer 1,5 l

Tidsbruk: 2 timer og 30 minutter