Oppskrift
1,1 kg Sammalt hvete fin
200 gr sammalt hvete grov
200 gr sammalt rug fin
200 gr hvete helkorn
6 dl hvetekli
3 dl havrekli
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
2 ts salt
75 gr gjær
2 raspede gulrøtter
1,8 l vann
Evt. kan vann deles 50/50 med sur melk
Fremgangsmåte:
Bland det tørre i en stor bakebolle
Tilsett gulrøtter som er raspet og gjerne tørket litt før det has i melblandingen
Løs opp gjæren i væsken som er ca. 37 grader (benyttes tørrgjær; blandes pulveret godt sammen med melblandingen og væskeblandingen varmes til ca. 40 grader).
Deigen må arbeides og eltes veldig godt; i kjøkkenmaskin ca. 5-10 minutter på halv fart eller ca. 10-15 minutter for hånd. Deigen skal være litt klissete.
Sett deigen til forheving på et lunt sted i ca. 1 time.
Etter en time slås deigen ned og etterheves i ca 30 minutter.
Slå deigen ned og fordèl deigen i 3 godt smurte former.
Glatt toppen av deigen og evt. dryss på med havregryn, solsikkekjerner e.l.
Sett brødene i forvarmet oven (brødene skal ikke etterheves i formene)
Ta ut brødene og la de hvile i formene i 5 minutter før du tar de ut
Tips:
Temperatur: 200-225˚c
Steketid: 1 time
(nederst i ovnen)
Antall: 3 brødformer 1,5 l
Tidsbruk: 2 timer og 30 minutter
Consectetuer, variusi ipsum nullam repellendus