Bakelykkes boller
Oppskrift:
1 kg hvetemel
150 g sukker
150 g smør
3 ts kardemomme
50 g gjær
5 dl melk
1 egg
Evt. rosiner
1 egg til pensling
Fremgangsmåte:
Ha mel, sukker og kardemomme i en bakebolle
Løs opp gjæren i lunken melk ca. 37 grader (benyttes tørrgjær; blandes pulveret godt sammen med melblandingen.
Del romtemperert smør i terninger og ha opp i deigen.
Deigen eltes godt, ca 10 minutter på medium fart i kjøkkenmaskinen. Sett deigen til heving på en lunt sted i ca. 30-45 minutter, eller til dobbelt størrelse.
Legg litt mel på benken og elte deigen godt. Tilsett rosiner i deigen hvis du ønsker det.
Del deigen i 18-20 like store boller og sett de ferdig rullede bollene på et stekebrett belagt med stekepapir.
Bollene heves deretter i ca. 30 minutter på et lunt sted.
Bollene pensles med vispet egg før de settes i ovnen på 200˚c i ca. 10 minutter
La bollene avkjøles i ca. 5 minutter før servering eller -helt før frysing
Tips:
Denne deigen benyttes også til kanel boller:
Kjevle deigen ut til et rektangulært emne. smør på smør og dryss på sukker og kanel.
Rull emnet sammen til en pølse og skjær opp i 20 emner à 2 cm og legg på stekebrett.
Solskinnsbolle / Skolebrød:
Følg beskrivelsen av vanlige boller, men trykk et dypt hull i hver bolle. Hullet fylles med vaniljekrem.
Skoleboller drysses med kokkos.
Tips:
Fyll bollene med krem og dryss på melis til Fastelavens