Boller

Bakelykkes boller


Oppskrift:

1 kg hvetemel

150 g sukker

150 g smør

3 ts kardemomme

50 g gjær

5 dl melk

1 egg

Evt. rosiner


1 egg til pensling


Fremgangsmåte:

Ha mel, sukker og kardemomme i en bakebolle


Løs opp gjæren i lunken melk ca. 37 grader (benyttes tørrgjær; blandes pulveret godt sammen med melblandingen.


Del romtemperert smør i terninger og ha opp i deigen.


Deigen eltes godt, ca 10 minutter på medium fart i kjøkkenmaskinen. Sett deigen til heving på en lunt sted i ca. 30-45 minutter, eller til dobbelt størrelse.


Legg litt mel på benken og elte deigen godt. Tilsett rosiner i deigen hvis du ønsker det.


Del deigen i 18-20 like store boller og sett de ferdig rullede bollene på et stekebrett belagt med stekepapir.


Bollene heves deretter i ca. 30 minutter på et lunt sted.


Bollene pensles med vispet egg før de settes i ovnen på 200˚c i ca. 10 minutter


La bollene avkjøles i ca. 5 minutter før servering eller -helt før frysing


Tips:

Denne deigen benyttes også til kanel boller:

Kjevle deigen ut til et rektangulært emne. smør på smør og dryss på sukker og kanel.

Rull emnet sammen til en pølse og skjær opp i 20 emner à 2 cm og legg på stekebrett.


Solskinnsbolle / Skolebrød:

Følg beskrivelsen av vanlige boller, men trykk et dypt hull i hver bolle. Hullet fylles med vaniljekrem.

Skoleboller drysses med kokkos.


Tips:

Fyll bollene med krem og dryss på melis til Fastelavens