bakelykke.no

hjemmebakst

 

Tidsbruk: ca. 90 minutter

Antall: 18 - 24

Forvarmet oven: 200˚c

Steketid:ca 10 minutter

 

Dette trenger du:

 

Ingredienser:

1 kg hvetemel

180 g sukker

150 g smør

3 ts kardemomme

50 g gjær

7 dl melk

 

evt. rosiner

 

 

 

 

 

 

Boller

 

 

Slik gjør du:

 

  1. Ha mel, sukker og kardemomme i en bakebolle
  2. Løs opp gjæren i lunken melk ca. 37 grader (benyttes tørrgjær; blandes pulveret godt sammen med melblandingen og melkeblandingen varmes til ca. 40 grader).
  3. Deigen eltes godt; i kjøkkenmaskin ca. 5 minutter på halv fart eller ca. 10 minutter for hånd. Sett deigen til heving på en lunt sted i ca. 30 minutter, eller til dobbelt størrelse.
  4. Legg litt mel på benken og elte deigen godt. Tilsett rosiner i deigen hvis du ønsker det.
  5. Del deigen i 24 like emner og sett ferdig rullede boller på et stekebrett belagt med stekepapir. Rundstykkene heves deretter i ca. 30 minutter på et lunt sted.
  6. Bollene pensles med vispet egg før de settes i ovnen.
  7. La bollene avkjøles i ca. 5 minutter før servering eller -helt før frysing

 

Tips:

Denne deigen kan også benyttes til;

  • "Kanel i svingen" boller:

  • Kjevle deigen ut til et rektangulært emne.
  • smør på smør og dryss på sukker og kanel.
  • Rull emnet sammen til en pølse og skjær opp i 20 emner à 2 cm og legg på stekebrett.

Solskinnsbolle / Skolebrød:

  • Følg beskrivelsen av vanlige boller,men trykk et dypt hull i hver bolle. Hullet fylles med vaniljekrem.
  • Skoleboller drysses med kokkos.